Powered By Blogger

22.12.2013

Cele mai ciudate superstiţii ale fotbaliştilor!!!

Capitanul legendar al celor de la Chelsea Londra , John Terry a purtat timp de un deceniu aceleasi jambiere,
un portar al Nationalei Argentinei urina in pantaloni inainte sa apere loviturile de la 11 metri,Garry Lineker nu suta niciodata la poarta la incalzirea,de dinaintea meciurilor.

Dincolo de tehnica,tactica,stiinta,forta,viteza si toate celelalte calitati fotbalistii au si superstitiile lor personale cu care abordeaza meciurile de fiecare data , unii le i-au cu ei in autocar,altii pana in vestiar,sau chiar si pe teren.
De exemplu SHAY GIVEN   fostul portar al nationalei Irlandei ,avea obisnuinta sa puna in spatele portii lui un flacon cu apa sfintita,in timp ce predecesorul sau,legendarul PACKIE BONNER obisnuia sa puna in manusi,la fiecare meci pamint ,o bucata de pamint din comitatul Donegal ,tinutul sau natal.

CHRIS WADLLE e recunoscut ca a avut dea lungul carierei mai multe superstitii decat tipuri de
tunsori.Astfel in 1983,cand Newcastle  a promovat,la fiecare meci a purtat sub pantaloni aceiasi pereche de chiloti,iar in sezonul competitional 1986/1987 nu sa barbierit pana la prima infringere a echipei lui de atunci Tottenham.Cand sa intimplat ca Tottenham sa piarda ,ia luat doua zile sa-si  dea jos barba .

Ciudat obicei avea si portarul argentinei a anilor 90'' SERGIO  GOICOCHEA   ,care urina in pantaloni inaintea fiecarui penalty pe care trebuia sa il apere.I sa intimplat sa faca asta o data,de emotie,a parat lovitura,si de atunci a facut in asa fel incat sa pastreze ritualul lui norocos pentru tot restul carierei sale.''Eram foarte subtil,nimeni nu sa plans'' declara el dupa ceva timp.




In anii '80 DAVID FAIRCLOUGH  juca pentru FC
Liverpool a avut o cariera destul de lunga de 17 ani si nu poate spune cand a inceput totul . Cert este ca atunci ,se spala de 4 ori pe maini inainte de  fiecare joc,si sortul era ultimul accesoriul pe care il punea pe el  la intrarea in teren.
Un recordmen detasat este JOHN TERRY   capitanul celor de la Chelsea si al Nationalei Angliei ,recunoaste ca are peste 50 de superstitii .Printre cele pe care le-a dezvaluit sunt acelea ca asculta in masina,in drum spre stadion, acelasi CD cu Usher ,parcheaza in acelasi loc la terenul de antrenament,sta pe acelasi scaun in autocar,si a purtat timp de 10 ani aceleasi jambiere .Le-a pierdut in 2005,dupa un meci cu Barcelona in UCL.


Din ritualul vestiarului trebuie remarcat obiceiul fostului international englez, PAUL INCE , ultimul din echipa care isi punea tricoul de joc si ultimul care iesea pe teren. Inaintea sa, KEVIN KEEGAN si JACKIE CHARLTON obisnuiau sa se imbrace ultimii, iar STAN BOWLES parasea ultimul vestiarul.In nationala Frantei, campioana mondiala şi europeana in anii 2000, la loc de cinste era puterea sarutului. Pe teren, înaintea fiecarui meci, Laurent Blanc depunea un sarut pe crestetul chel al portarului Fabien Barthez. A făcut asta inclusiv înaintea finalei CM 1998, contra Braziliei, desi nu avea dreptul sa joace, fiind eliminat în semifinale, în meciul cu Croaţia.

Cind STUART PEARCE  a inceput prost sezonul 2006, in calitate de manager al lui Manchester City, fiica sa în virstă de sapte ani, Chelsea, a fost cea care care l-a ajutat cu o superstitie. I-a oferit un calut de plus Beanie, pe nume „Psycho”, care sa-l insoteasca pe banca tehnica. Gestul a avut efect, iar City a învins cu 2-0 pe West Ham. Bernie a avut locul lui pe banca pina la o usturatoare infringere, 0-4 cu Wigan.Mare fotbalist, GARY LINEKER avea şi el capricii pe masură. Nu suta niciodata la poarta la incalzirea de dinainte de startul partidelor, iar daca nu marca în prima repriză işi schimba tricoul la pauza. Daca perioada în care nu înscria se prelungea era fortat sa treaca la masuri extreme si sa se tunda.

Şi fotbalistii romini au multe superstitii, iar Adrian Mutu este unul dintre cei mai superstitioti. Fostul Internaţionalul roman  poarta, sau cel putin purta, lenjeria pe dos la fiecare meci iar la jambiere isi punea busuioc sfintit asa cum au facut, de-a lungul timpului, Ilie Dumitrescu, Raţ, Pancu sau Florentin Petre. Gică Popescu nu a fost foarte superstitios dar se inchina de fiecare data cind intra pe teren si se fereste de ziua de marti, 13.

Pe vremea cind era selectioner, Anghel Iordănescu nu s-a sfiit sa dea jos din autocarul echipei o fotografa pentru ca el considera ca femeile nu au ce cauta in autocarul jucatorilor pentru ca poarta ghinion.

Altfel, fotbalul romanesc, si nu numai, este plin de superstitii, o lista "scurta" prezentindu-se astfel: nu se fluiera in vestiar in ziua meciului, pe teren se intra mereu cu piciorul drept, nu te barbieresti si nu-ti tai unghiile in ziua meciului si, daca se poate, eviti sa porti tricoul cu numarul 13.